2017. november 19.


Rajt!

A múltkori frissítésről szóló írás után Szalma Csaba, a cyclocross szakági tanács tagja a Facebook Cyclocross csoportjában ez alkalommal a cyclocross versenyek rajtját vesézte ki. Ismét egy hasznos, érthető formájú leírást olvashatunk tőle:

Ezúttal beszéljünk a rajtról! Milyen szabályok vonatkoznak a rajtra a UCI szerint (és szakági vezetés szerint is, hiszen minek változtatni azon, amit már valaki nagyon jól kitalált)
Megint a UCI cycling regulations 5. fejezetére hivatkozok (alább a link), mert az taglalja kedvenc szakágunk specifikus szabályait. Ezen szabályzatban van egy beszédes kép a 20. oldalon a rajtról, de azért picit írok is róla: A UCI szerint (5.1.019) egy sorban 8 rajthely van, mindegyik 75cm szélességben és 10m hosszan. Itt máris megállunk, mert a 8 egymás melletti rajthely azt jelenti, hogy pl az első sorban 8 versenyző tartozkodik. Egy adott sort a kerékpár határolja, azaz a sor eleje az első kerék eleje, míg a sor hátulja a hátsó kerék legtávolabbi pontja. Ha valakit pl a második sorba szólítanak be, akkor az előbb említett sor határait nem lépheti át. Pontosítok, átlépheti, de felszólítás után hátra sorolás vagy kizárás lesz beőle. Nem véletlen csatoltam több képet, amin látható hogy a különböző sorok egymás mögött találhatóak, nincs senkinek az első kereke berakva az előző sor hátsó kerekei közé, mert veszélyes és pont az ilyenekből lesznek a rajtbalesetek. Légyszi nézzétek meg a képeket alaposan, hogy mit jelent a szabályos rajtfelállás.
Itthon a 8 egymás melletti rajthely az ajánlás a szakági vezetés által, de sokszor ezt úgy lehet megvalósítani, ha nem 75cm, hanem kisebb helyett biztosítunk (néha sajnos adottak a lehetőségek egy pályán).
De egyébként a szabályzat azt is leírja (5.1.042), hogy 10 perccel a verseny előtt mindenkinek a beszólítási zónában kell lennie, hiszen, beszólításkor mindenki onnan áll be a rajthelyre és nem előlről, mert az azonnal leghátulra sorolás jelent.
De ha már beálltál a rajtba, akkor viszont ott úgy (5.1.042) kell várnod a rajt pillanatáig, hogy az egyik lábad a földön van, mert ha nem, akkor szintén a legutolsó pozícióba kellene hogy hátraküldjön a bíró.
Talán a legkevésbé ismert szabály (5.1.047), hogy rajtnál kiugrás esetén a kiugró versenyzőt azonnal ki kell zárni és új rajtprocedúrát kell végezni (rajtba szólítás, visszaszámlálás, stb)
Egyet szerintem ne felejtsünk el. A szabályokat nekünk is ismerni és betartani is kell. A szabályok betartatása a bíró feladata, de ha a bíró nem látja vagy éppen rosszul tudja a szabályt, akkor erre figyelmeztessétek, mert tudjuk, hogy Magyarországon nincs képzett CX bíró (tudtommal). Ha mi versenyzők a szabályok szerint viselkedünk, azzal egyrészt jobb és biztonságosabb lesz a verseny, nem utolsó sorban az utánpótlás tagjai, akik remélhetőleg a jövő nagy CX versenyzői lesznek egy olyan légkörben nevelkednek, ami szabályok szerinti, ezért külföldön indulva már a jó beidegződésekkel versenyeznek.
Egyet kérnék, ha ideág eljutottál akkor kérlek a témában kommentelj és igen tudjuk volt olyan, hogy valaki szabálytalanul előlről állt be illetve támaszkodva rajtolt, és volt is szankció vele szemben, amivel egyet lehet érteni vagy sem, de itt nem egymás szapulása a cél. Illetve ha valamivel nem értesz egyet, akkor tisztelj meg minket azzal, hogy megosztod az általad vélt megoldását is a problémának, mert panaszkodni könnyű, megoldani egy problémát már nehezebb, de jobb érzés is! :)

Köszönöm!