2017. november 19.


Hogyan frissítsünk egy cyclocross versenyen?

A minap Szalma Csaba, a cyclocross szakági tanács tagja a Facebook Cyclocross csoportjában foglalta össze a frissítésről szóló szabályokat, amit megosztunk veletek. Végre nem a száraz verzió, hanem érthető, hétköznapi megfogalmazásban ismerhetitek meg a cyclocross verseny frissítési szabályait:

"Pár szabályt lehet érdemes lenne megbeszélni, tisztázni ezen a fórumon (is), mert rendszeresen látni nem szabály szerinti viselkedést, ami kommunikációs problémákból is adódhat, ezért gondoltam, hogy ezúttal a frissítésről lesz szó. Ajánlom, hogy ha tehetitek a versenykiírást olvassátok át legalább egyszer hiszen azokban röviden ezek le vannak írva. Elég egyszer átolvasni az egyiket hiszen a szabályokat a szakági tanácstól vették át az eddigi versenyek (CrossLiget, KolorCross).

fotó: velonews.com
Az itthon alkalmazott szabály egy 2015-ös UCI szabálykiegészítésen alapszik (link alább), amit a UCI azután adott ki, hogy a UCI cycling regulations 5.1.038-as pontját félreérhetően módosította. A kiegészítés alapján frissítés felvételére csak és kizárólag a depó területén van lehetőség, ha a frissítő korábban nem volt a versenyzőnél (kulacstartóban vagy a hátsó zsebben) - azaz ha a rajttól nálad van a frissítő. A kiegészítés tartalmazza, hogy frissítőt felvenni csak úgy lehet ahogy bármilyen más segítséget is: a depóban, kerékpár cseréjével együtt. Tehát hivatalosan egy nemzetközi versenyen frissíteni szeretnél, akkor kimész a depóba és ott bicajt cserélsz, és a cserebicajon ott a frissítő. Csak így lehet frissíteni semmilyen más módon. Ezt fontos tudni azoknak, akik nemzetközi kategorizált versenyre járnak, mert egy kézből feladott frissítés a versenyző kizárásával járhat.

Nyilván itthon ez a szabály a fent leírt módon kivitelezhetetlen, hiszen keveseknek van csere CX bicaja, ezért ezt a szabályt úgy módosítottuk, hogy frissítés feladása csak a depóban lehetséges. Azaz ha szomjas vagy akkor kimész a depóba, ahol a segítőd, akinek van depókártáyja odanyújtja a frissítőt. Azaz nem a pálya tetszőleges pontján veszed fel a frissítőt és nem is a depóból a pályára nyújtja be a segítőd a frissítőt, hanem minden esetben kimész a depóba, feveszed a frissítőt és vagy a depó végén a frissítést követően eldobod a kulacsot vagy elrakod a hátsó zsebbe, vagy akár a kulacstartóba.

Lehet apróság, de ne felejtsétek fontos megteremteni a szabályoknak megfelelő versenyfeltételeket, hiszen ezzel elősegítjük, hogy kialakuljanak a megfelelő "reflexek" egy versenyen és ne legyen felesleges kizárás egy olyan szituáció miatt, amit itthon a versenyzők nem szokhattak meg mert nem voltak adottak a feltételek. Nyilván a szabályokat próbáljuk racionalizálni, de közeledni kell a nemzetközi szabályokhoz.

Ahogy bármilyen más szabály esetén a szabály be nem tartása szankciókkal járhat ezt vegyétek figyelembe. Ezen szankcióknak nem az a célja, hogy veletek kibabráljanak, és ez pont egy olyan szabály amit nem is nehéz betartani! ;)

http://www.uci.ch/pressreleases/uci-statement-about-feeding-the-pit-areas-cyclo-cross-races/
http://www.uci.ch/mm/Document/News/Rulesandregulation/16/61/43/5CRO-E-03.06.2015_English.pdf"