2017. november 19.


bemutató: MTD Hungária Kft.

Az MTD egy világszerte ismert kerti gépeket gyártó cég, amivel németországi és mexikói üzeme  mellett a Veszprém közeli Nemesvámoson találkozhatunk. A környéken viszonylag sok nemzetközi ipari vállalat található, így nem meglepő, hogy egy Amerikából induló gépgyártó üzem is itt telepedett le. Az MTD az egyik lelkes támogatója és szurkolója is az MKB Veszprém kézilabda csapatának.


Az MTD Products története 80 évvel ezelőttre nyúlik vissza. 1932-ben három német mérnök szerszámkészítő gyárat alapított Cleveland-ben (Ohio), Modern Tool and Die Company néven (röviden: MTD). A kitartó és minőségi munkának köszönhetően a vállalat a Második Világháború idején már az autóiparnak gyártott különböző termékeket, majd rövid idő alatt az autóipar egyik legnagyobb beszállítójává lépett elő.

Az MTD hamarosan nyitott a játékipar felé is: prés- és öntőformákat, emellett különféle játékszerek és játszótéri berendezések gyártására is specializálódott. Az ötvenes évek elején tricikli, kerékpár és  talicskagyártásba is belefogott. Ekkor indult el a kertápolással kapcsolatos termékkörnek a fejlesztése és gyártása. A sikertörténet 1958-ban vette kezdetét az első kézzel tolható motoros fűnyíró legyártásával, mellyel a vállalat további orientációja véglegesen eldőlt.
Az európai piacon a ’70-es években kezdte meg hódításait az amerikai vállalat. Megvetették lábukat Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában, ezek után pedig sorra szerzett részesedéseket különböző kerti gépek gyártásával foglalkozó cégekben.Az európai központ otthona a nagy múltú, már akkoriban motoros kerti gépeket gyártó GUTBROD vállalat megvásárlásával a németországi Saarbrücken-Bübingen lett.
Az MTD termékpalettája a 90 éve földművelő eszközöket gyártó német WOLF-Garten cég szervezetbe integrálásával egészült ki a közelmúltban.

De hogy került a Balaton melletti Nemesvámosra? 
Az 1995-ös a Gutbrod vállalat felvásárlásával kezdődött az európai gyártás. A német cégnek pedig volt egy közös vállalata a veszprémi Robix gépgyártó vállalattal. A név- és profilváltás 1996-ban kezdődött meg, amelynek során létrejött az MTD Hungária Kft.

A gyors ütemű fejlődés következtében 2000-ben, illetve 2001-ben egy közel 14 000 m2 alapterületű csarnokrendszerrel bővült a gyár. Ezzel egy modern és innovatív fűnyírógyártás vette kezdetét a magyar kistelepülésen, növelve az európai értékesítést és elősegítve a márka kelet- európai centralizációját.

A termékpaletta évről-évre bővül. A nemesvámosi üzemben a legváltozatosabb tolós fűnyírók, kapálógépek, gyeplazítók, motoros kaszák és egyéb kézi mozgatású termékek mellett hómarók és rider fűnyírók készülnek. A közel 20 ezer négyzetméteren működő termeléssel a régió egyik kiemelkedő foglalkoztatójának számít.

Az MTD Hugária Kft. által Magyarországon forgalmazott márkák: az MTD, mely a hobbikertészeknek kínál kiemelkedő teljesítményt kedvező áron, a WOLF-Garten, ami egyesíti a magas minőséget és az innovációt, és a CubCadet, a prémium márka, a professzionális kertápolók számára.


Az MTD Hungária Kft.-nél gyártott gépek 90 százaléka exportra készül, amiket áruházakon és szakkereskedőkön keresztül juttatnak el a világ minden pontjára a vásárlókhoz. A saját fejlesztésű termékek a legmodernebb technológiákkal készülnek és közös jellemzőjük, hogy egytől-egyig masszív, felhasználóbarát és strapabíró berendezések.